Mennyibe kerül egy esküvői zenekar?

Jegygyűrűk és pénzköteg...

Mennyibe kerül?

Még emlékszem rá, amikor a saját esküvőnket terveztük, ez volt az egyik legfontosabb kérdés. Ha itt jársz, valószínűleg Te is a nagy napot tervezgeted, és szeretnéd, ha minden rendben lenne. A zenekar legyen profi, ismerje az aktuális és régebbi nagy slágereket, tudja, hogy mikor mit kell játszani ahhoz, hogy jó legyen a hangulat, és lehetőleg ne hagyja faképnél a násznépet hajnali kettőkor, mert lejárt a szerződés szerinti 6 óra.

Élő zenekar legyen? Vagy DJ? Vagy átmenet a kettő között? És mégis mennyit kér egy esküvői zenekar a fellépésért? Mire kell figyelnem, hogy ne érjen csalódás életem – remélhetőleg – legszebb és legfontosabb napján?

Mire figyeljünk esküvői zenekar választásánál?

Nem mindegy milyen repertoárral rendelkezik a zenekar, 200 dal alatt szinte reménytelen végig zenélni egy éjszakát, és az sem mindegy, hogy ismerik-e, játsszák-e azokat a dalokat, amiket a násznép szeret (érdemes tájékozódni mindkét családban, hogy milyen zenére buliznak szívesen). Milyen tapasztalattal rendelkezik a zenekar, milyen színvonalon játszanak, és nem utolsó sorban mennyire jó az énekes? Tudnak-e esetleg referenciát adni? Hány órát játszanak a megbeszélt fellépti díjért, mikor és mennyi szünetet tartanak? Hajlandók-e megtanulni új számo(ka)t az esküvőre? Milyen technikával rendelkeznek? És még jónéhány kérdés felmerülhet, amikről részletesen egy következő bejegyzésben írok majd.

Zenekar, zenész, vagy DJ? Előnyök és hátrányok.

Hangulat teremtéshez akár elegendő lehet egy DJ is, igaz ilyenkor általában teljesen le kell mondanunk az élőzenéről, hiszen ebben az esetben a zene és az ének is előre rögzített. Másrészt viszont az esküvői DJ-k általában jól ismerik a násznép igényeit, a repertoárt nem befolyásolja semmi, és a zenekarnál általában olcsóbban vállalják a zeneszolgáltatást, bár az igazán jó DJ-k megkérik az árát a munkájuknak.

Az esküvői zenekar 2-3 főnél kezdődik, a legegyszerűbb felállás a szintetizátor/vokál + valamilyen hangszer/vokál, három főnél pedig a klasszikus dob+basszus+gitár formáció a gyakori. Ezzel együtt a komolyabb zenekarok 4-5-6 fővel lépnek fel, ami jó esetben összetetteb hangzást, jobb minőséget, netán több énekest jelent, de ezzel egyenesen arányosan növekszik a zenekarra fordítandó költség  is. A zenekar ideális esetben élőzenét játszik, így meg kell tanulnia, össze kell gyakorolnia a repertoáron lévő számokat, ami behatárolja a választható dalokat. Röviden a zenekar előnye (ha jó bandáról van szó) a minőségi élőzene, hátránya a nagyságrendekkel nagyobb költség, és a jobban határok közé szorított repertoár.

Az esküvői zenész általában szintetizátoron kíséri magát és/vagy a zenei kíséret egy része előre rögzített sávokról szól, amire az előadó élőben énekli a dalokat. Ez a választás költséghatékony átmenet lehet az esküvői DJ és az esküvői zenekar között, de itt a minőségre nagyon ügyelni kell. Fontos, hogy a zenész megfelelő technikával (szintetizátor, hangosítás) rendelkezzen, tudjon játszani a hangszerén, vagy jó minőségű zenei alapokkal érkezzen. Ebben az esetben kiemelten fontos az énekhang minősége, hiszen leginkább ez fogja meghatározni, hogy mennyire leszünk elégedettek a szolgáltatással. Ha jól választunk, akkor a zenekar költségének töredékéért hasonló élményben lehet részünk, és még a repertoár szűkössége sem korlátoz majd minket.

Erről a témáról is bővebben olvashatsz hamarosan, egy másik bejegyzésben.

Esküvői zenekarok árai

A bevezető információk után jöjjön a lényeg. Mennyit kell tervezned az esküvői költségvetésben a zenekarra? Típusok szerinti bontásban megadjuk a 2016-os árakat.

  • a legolcsóbb: előre válogatott zenék véletlenszerű lejátszása (nem ajánlott) – 0,- Ft
  • a legdrágább: 3-6 fős esküvői zenekar, élőzene hajnalig – 150.000,- Ft-tól 500.000,- Ft-ig
  • esküvői DJ, nem élőzene, viszont jól variálható a repertoár – 50.000,- Ft-tól 150.000,- Ft-ig
  • esküvői zenész, -énekes: előzene, és/vagy félplayback, nagy repertoár – 40.000,- Ft-tól 100.000,- Ft-ig

Ha velem tervezed az esküvődet, akkor két opció közül is választhatsz

  • énekes + DJ, (pop, rock és retro slágerek, retro disco), vagy
  • Old Songs Duó (szintetizátor és 2 énekes) (örökzöldek, modern- és retro slágerek, magyar és angol dalok, lakodalmas, mulatós zenék)

az első esetben két szolgáltatást kapsz egy áráért, a második esetben hatalmas repertoárt, két remek hangot és zenekari hangulatot, valamint mindkét esetben minőségi zeneszolgáltatást, igény szerint magyar, vagy angol műsorvezetést, ceremóniamester szolgáltatást kapsz. A szolgáltatás alapára: 90.000,- Ft és itt rendelheted meg.

Írd meg a véleményed

Az alábbi HTML tagokat használhatod a hozzászólásban: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>